3.4.09

Tietämäni mukaan maailma on tänään likipitäen sama kuin eilen; silti eilen olin toiveikas, tänään en.

-

Yllä oleva johtaa pohdintoon, jonka ensimmäinen, alustava muotoilu kuuluu: miten toiveikkuuteni, eli odotukseni siitä, että jotain myönteistä tapahtuu, ylipäätään suhteutuu todennäköisyyksiin ja tosiseikkoihin?

-

6 kommenttia:

K. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
K. kirjoitti...

Voisitko kenties esittää ensimmäisen, alustavan muotoilun vastaukseksi tähän kysymykseen?

1_ kirjoitti...

Yritys vastaukseen pääsemiseksi kävisi liikaa voimilleni, siltä tuntuu. Mutta kiitos mielenkiinnosta, kuitenkin.

K. kirjoitti...

Hyväksyn perustelusi, - en voi itse(kään) hyvin - mutta kuvittelen, että keskustelu aiheesta voisi edetä likimain sujuvasti myös lyhytsanaisemmassa vuoropuhelussa, jossa lausuttuna olisi kenties pääosinkin vain aavisteluita ja ajatuspuita yhteisen harkinnan avuiksi.

Sanonpa vielä senkin, että otin tällaisen mahdollisuuden esiin, en vain tämän kysymyksen, vaan myös ja ehkä nimenomaan niiden ajatusten tähden, joita moraaliarvostelmia koskeva huomiosi 19.3. 2009 - ja erityisesti, siitä käyty myöhempi keskustelu mielessäni herätti -- Saadakseni siis lukea joitakin ajatuksiasi tai vain aavisteluitasi aikaisemmin esitetystä, moraaliarvostelman perustasta koskevasta kysymyksestä, joka - kuten viestissäni hieman toisin toin ilmi - lävistää olemisemme ihmisinä.

[Tätä, pääasiassa toiveikkuutta koskevan viestisi aihetta kunnioittaakseni siirsin näitä huomioita alunpitäen seuranneet ajatukset tuon keskustelun osaksi.]

1_ kirjoitti...

Hyvä K. - ihan pelkkänä tiedonantona - minulla on näinä päivinä kovin vähän aikaa filosofialle. Eräässä mielessä päätös nykyisiin opintoihini ryhtymisestä merkitsi tietoista luopumistani filosofiasta tai ainakin tämän harrastukseni lykkäämistä jonnekin epämääräiseen tulevaisuuteen. Tämä oli minulle puhtaasti eettiseen harkintaan pohjaava (joskaan ei mutkaton) valinta.

Kaikesta huolimatta toivon voivani syventyä asettamiisi kysymyksiin, mutta miten tämän laita tulee olemaan, en osaa ennakolta sanoa.

Ikävä kuulla, ettet voi hyvin.

1_ kirjoitti...

Asettamasi kysymykset - kysymys moraaliarvostelmien perustasta ja toinen, niin sanottuja propositionaalisia asenteita sivuava, kysymys - ovat näet raskaan sarjan filosofisia kysymyksiä.

Vastauksen etsiminen tällaiseen kysymykseen nähdäkseni edellyttää valmiutta pitkälliseen, omistautuvaan pohdintaan ilman varmuutta siitä että pohdinta tulee saapumaan johonkin hedelmälliseen päätökseen.